Poliklinika Bilić Vision

 

Ječmenac

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila i/ili kontakt broja u svrhu naručivanja na pregled.

Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da mi šaljete Newsletter s obavijestima o popustima, novostima i stručnim člancima iz oftalmologije.

Odaberite jednu ili više kategorija o kojima želite biti informirani putem našeg Newslettera. Saznajte prvi novosti, savjete i akcije u Poliklinici Bilić Vision.
SVE NAVEDENO
DALEKOVIDNOST
KRATKOVIDNOST
ASTIGMATIZAM
STARAČKA DALEKOVIDNOST (POSLIJE 40-e GODINE ŽIVOTA)
LASERSKA KOREKCIJA VIDA
KONTAKTNE LEĆE
SIVA MRENA
GLAUKOM – BOLEST POVIŠENOG OČNOG TLAKA
DIJABETES I OKO
STRABIZAM
KERATOKONUS
OČNE UPALE I INFEKCIJE
MAKULARNA DEGENERACIJA
ESTETIKA LICA

Ječmenac

ječmenac

Što je ječmenac?

Razlikujemo dvije vrste ječmenca – halacion i hordeolum. Obje vrste su upalne promjene žlijezda na vjeđama (kapcima) koje se mogu manifestirati kao akutna upala s crvenilom, otokom i bolnošću kapaka, gdje nalazimo gnojni sadržaj kojega nazivamo hordeolum ili pak kao kronična promjena s manjim smetnjama i karakterističnom “kvržicom” kojega nazivamo halacion.

Ječmenac u ranom stadiju primarno liječimo kapima i mastima uz tople suhe obloge. Ukoliko nema poboljšanja na lokalnu terapiju, pristupa se operacijskom liječenju.

Kandidati

[Kandidati]

Ječmenac se može nalaziti na oku unutar kapka ili na vanjskom dijelu kapka. Pacijenti koji primjete da imaju kvržicu s bijelim vrhom na unutarnjoj liniji vjeđe ili zadebljanje na samoj vjeđi koje je bolno na dodir, trebali bi se odmah javiti oftalmologu. Osobito ako primjećujete da imate kvržicu koja se jasno vidi i s vanjske strane kapka te izgleda poput potkožne kuglice. Tada je ječmenac, već u podmaklom stadiju i potrebno ga je kirurški odstraniti.

Ječmenac najčešće nastaje začepljenjem izlazišta Meibemove žlijezde gdje sekundarno nastaje upalna reakcija. Nakon nekog vremena tkivo stvara fibroznu ovojnicu (čahuru) i tada upala postaje kronična.

Početne, blaže upale liječe se kortikosteroidnim kapljicama i oblozima, no dugotrajnije promjene s čahurom gotovo uvijek zahtijevaju operacijski zahvat.

kako nastaje ječmenac

Opis zahvata

[Opis zahvata]

U početnom stadiju ječmenac je moguće liječiti kapima i toplim oblozima, a kada uznapreduje od početnog stadija jedino kako je moguće riješiti ječmenac je operacijskim zahvatom. Oftalmolozi operateri u Poliklinici Bilić Vision imaju dugogodišnje iskustvo pri izvođenju malih operativnih zahvata poput uklanjanja ječmenca. Sama operacija ječmenca je kratak i rutinski zahvat.

Za uklanjanje ječmenca nisu potrebne nikakve predoperacijske pripreme; zahvat se obavlja u lokalnoj anesteziji, potpuno je bezbolan, traje petnaestak minuta, a oporavak je unutar jednog tjedna. Odmah nakon operacije možete normalno funkcionirati i nije vam potrebno bolovanje te se možete vratiti svim svakodnevnim obavezama - vožnji automobila, gledanju televizije, radu na računalu...

Priprema

[Priprema]

Da bi se dijagnosticiralo imate li ječmenac, potrebno je doći na oftalmološki pregled. Na pregledu će specijalist oftalmolog moći sa sigurnošću utvrditi radi li se o ječmencu i ako da, u kojem je stadiju te odrediti način liječenja.

Preporučujemo da redovito održavate higijenu svojih kapaka i područja oko očiju, jer se tako smanjuje mogućnost pojave ječmenca. Najčešće do pojave ječmenca dolazi unosom nečistoće putem prljavih ruku ili šminkanjem tuđom šminkom pa treba obratiti pažnju da se to izbjegava.

ječmenac

Ne postoje neke stroge upute o tome kako se trebate pripremiti za operaciju ječmenca, no uvijek vam savjetujemo da:

  • obučete košulju, vestu ili bluzu na kopčanje, kako ne biste morali odjeću skidati preko glave i u opasnost dovesti svježe operirano oko
  • prije operacije slobodno jedite i uzmite terapiju lijekova (ukoliko vam je redovno propisana), što znači da nije potrebno posebno se pripremati za operaciju
  • sa sobom povedete osobu koja će vas osobnim vozilom odvesti kući, ili uzmete taxi do kuće, jer nije uputno voziti se sredstvima javnog prijevoza zbog mogućnosti ozljeda i infekcija na tek operiranom oku.
Tijek zahvata

[Tijek zahvata]

Operacija odstranjivanja ječmenca se izvodi u operacijskoj sali u sterilnim uvjetima. Anestezija je lokalna, a zahvat je u cijelosti bezbolan.

Nakon apliciranja lokalalne anestezije, ječmencu se najčešće pristupa s unutrašnje strane vjeđe gdje se kroz rez uklanja upalno promijenjeni sadržaj. Nakon završetka zahvata, vjeđa se pritišće 10 minuta, oko se zatvara zavojem, a pacijent ide kući.

Takav zahvat je uputno raditi u oftalmološkoj ustanovi, jer oftalmolog uvijek pazi na zdravlje i funkciju samoga oka. Samom operacijom se uvijek pazi da se osim medicinskog dijela terapije isporuče i vrhunski estetski rezultati za pacijenta.

Nakon operacije ječmenca, od lijekova je preporučljivo popiti neki od analgetika (ibuprufen, ketonal itd.).

Oporavak

[Oporavak]

Pacijent nakon operacije ječmenca može ići kući s pratnjom. Najbitnije za brzi oporavak je da se prvih nekoliko sati nakon zahvata te da se prvih par dana stavljaju hladni oblozi na područje gdje je uklonjen ječmenac, radi prevencije i smanjenja eventualnog otoka vjeđa. Nakon kontrole, tijekom razdoblja od 14 dana potrebno je kapati protupalne lijekove.

Dopuštene su sve dnevne aktivnosti i ne postoje ograničenja vezana uz oporavak nakon zahvata.

Mjere opreza

[Mjere opreza]

U području uklonjenog ječmenca postoperativno se može stvoriti hematom, koji nestaje unutar tjedan dana nakon operacije. Moguća je i pojava otekline koja traje kraće.

Da bi se spriječila pojava hematoma i otekline nakon operacije ječmenca, potrebno je pridržavati se zadane terapije koju je propisao liječnik te hladiti operirano podučje oblozima.

Paket usluga

[Paket usluga]

  • Paket uključuje: operaciju i prvi poslijeoperacijski pregled.
  • Paket ne uključuje: lijekove.
Postanite i vi dio obitelji zadovoljnih pacijenata Poliklinike Bilić Vision i još danas nazovite te se informirajte kako ukloniti ječmenac. Na pregled se možete naručiti na telefon 01/4678-444 ili mailom na info@bilicvision.hr.

Kontakt podaci

Telefon: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555

Mobitel: +385 99 216 4561

Radno vrijeme:
Od ponedjeljka do petka
od 08:00-20:00h

Gdje se nalazimo?

Adresa:
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

* kliknite na kartu za uvećanje

Pratite nas putem...

  • facebooka
  • twittera
  • youtube-a
  • Google+
  • Instagram

Newsletter! Informirajte se...


Pristajem na elektroničku privolu u kojoj dopuštam da me se kontaktira putem e-maila u marketinške svrhe.

Unesite pravilnu e-mail adresu na koju želite primati naš newsletter i kliknite na gumb “Prijava”.

* Provjerite u spam ukoliko ne primate naš newsletter