Česta pitanja i odgovori

 

Dr.sc. Nadežda Bilić dr.med.

Dr.sc. Nadežda Bilić dr.med.

Na vaša pitanja odgovara dr. sc. Nadežda Bilić, ravnateljica Poliklinike, specijalist za očne bolesti s posebnim obrazovanjem iz područja dijagnostike i liječenja bolesti prednjeg segmenta oka, refrakcijske kirurgije, kirurgije katarakte, imunologije i alergijskih bolesti oka, te sustavnih bolesti… opširnije…

I. Pitanja o dijagnostičkim pretragamasaznajte više...

Pitanje:

Moj oftalmolog mi je preporučio da učinim dodatnu pretragu FAG zbog promjena u žutoj pjegi. Kakva je to pretraga i je li opasna?

Odgovor:

FAG ili fluoresceinska angiografija je pretraga kojom se ispituje funkcija krvnih žila mrežnice i žilnice, a moguće je ispitivanje i šarenice. Osim krvožilnog sustava, FAG prikazuje i očuvanost pigmentnog sloja mrežnice i eventulana oštećenja što je od izuzetne važnosti u dijagnostici bolesti žute pjege. FAG se najčešće izvodi kod degenerativnog oštećenja žute pjege vezanog za dob, dijabetičke retinopatije, centralne serozne korioretinopetije, tumora oka i drugih promjena koje zahvaćaju žutu pjegu ili krvožilni sustav oka. Prilikom pretrage injicira se posebna fluoresceinska boja u venu na ruci. Istovremeno se snima prolazak boje kroz krvne žile oka na posebnom uređaju fundus kameri. Upotrebom novih digitalnih kamera moguće je dobiti slike i nalaz odmah po završetku pretrage. Pretraga je vrlo sigurna i može se izvoditi čak i kod trudnica. Kod osoba sklonim alergijama može izazvati alergijske reakcije stoga je potrebno uvijek naglasiti liječniku prije izvođenja pretrage ako postoje kakve alergije.

Pitanje:

Preporučen mi je tzv. očni CT odnosno OCT pregled za oko. Kakva je to pretraga i da li poput rentgenskog CT ima štetnih zračenja ili kakve druge štetnosti za oko.

Odgovor:

Očni CT ili OCT pregled, punog naziva “Optička koherentna tomografija”, je lasersko slojevno snimanje mrežnice. Koristimo ga u dijagnostici bolesti mrežnice i vidnog živca. Naročito je pogodan za dijagnostiku makularnih bolesti odnosno bolesti žute pjege kod degeneracije vezane za dob, dijabetesa, centralne serozne retinopatije, makularne pseudorupture, rupture i brojnih drugih bolesti mrežnice. Isto tako koristi se posebno u ranom otkrivanju glaukoma i promjena na vidnom živcu. Pretraga je potpuno bezbolna i neinvazivna i nema nikakve štetnosti za oko. Može se izvoditi i na uske zjenice mada kod nekih bolesnika je potrebno širenje zjenica.

Pitanje:

Radimo li OCT i po kojoj cijeni?

Odgovor:

Radimo. Cijena OCT pregleda je 500 kn, a u sklopu kompletnog pregleda 350 kn.

II. Pitanja o refrakcijskim greškama i mogućnostima njihova rješavanjasaznajte više...

Pitanje:

Godinama me muči mutna slika. Svi predmeti i ljudi koje gledam nejasnih su obrisa, izgledaju kao sjene. Zašto se to dešava? Imam 48 godina.Odgovor: Uzrok mutnoj slici može biti različit. Kao prvo treba biti dobro riješena vidna oštrina i korigirana naočalama ili kontaktnim lećama kako za daljinu ,tako i za blizinu, jer već imate 48 godina i u toj dobi morate nositi naočale za čitanje i rad na blizinu. Ako ste dobro korigirani naočalama, onda uzrok mutnog vida treba potražiti u nekim očnim bolestima: siva mrena, glaukom, bolest vidnog živca, trauma od ranije itd., uzroci mogu biti različiti. Također cirkulacijski poremećaji glave i vrata mogu ponekada davati mutnu sliku, no ovakav poremećaj je u pravilu kratkotrajan i ne ostavlja trajnih posljedica. Da bi se precizno odgovorilo na Vaše pitanje potreban je temeljit pregled oftalmologa, koji će ukoliko je potrebno upotpuniti svoj pregled pregledom i nekih drugih specijalista.

Pitanje:

Imam 50 godina i malu kratkovidnost od -1,0 dioptrije na oba oka. Donedavno bih skidao naočale kod čitanja, a sada navečer ili pri slabom svjetlu primjećujem da mi trebaju naočale i za čitanje, jer su mi ruke već „prekratke“. Sada stalno mijenjam jedne i druge naočale, pa me to opterećuje. Mogu li se riješiti obih naočala laserskim skidanjem dioptrije?

Odgovor:

Da imate 25 godina onda bih Vam mogla odstraniti Vašu kratkovidnost u cijelosti i imali biste pred sobom još barem 20 godina bez potrebe za nošenjem ikakvih naočala. No, sa 50 godina situacija je kompleksnija. Zašto? Jer ste ušli u tzv.“staračku dalekovidnost,“ koja je znak starenja očne leće i njezine sposobnosti akomodacije. Prilikom laserskog skidanja dioptrije, laser djeluje na nivou rožnice (prednjeg prozirnog dijela oka koji gledan iz profila izgleda kao odsječak kugle), a ne očne leće, koja se nalazi smještena duboko u oku. Kod Vas možemo idealno odstraniti kratkovidnost ,pa biste mogli dobro vidjeti na daljinu (hodanje, vožnja, TV, kazalište i sl), a za čitanje biste trebali naočale. Druga mogućnost je da Vam odstranimo laserski samo dioptriju na daljinu jednoga oka, tako da s operiranim okom izvrsno vidite na daljinu, a na blizinu gledate s neoperiranim okom (tzv.monovision). To je moguće zbog toga, jer se zahvaljujući vašoj kratkovidnosti poništi dalekovidnost, koja se javila s godinama (iznad 40. godine života). Znači jedno oko je više podešeno za daljinu ,a drugo za čitanje. Međutim, treba naglasiti da bi ukoliko se odlučite za takvo rješenje za nekoliko godina ipak za čitanje trebali naočale, jer starenje oka uz slabljenje akomodacije leće i dalje napreduje.

Pitanje:

Kolika je cijena pregleda za LASIK i što uključuje?

Odgovor:

Cijena pregleda za LASIK je 750 kn, a uključuje subjektivno i objektivno mjerenje oštrine vida, pregled biomikroskopom, mjerenje očnog tlaka, pregled očne pozadine, kompjuteriziranu korneotopografiju (grafički prikaz vanjske i unutarnje površine rožnice), pahimetriju (mjerenje debljine rožnice ultrazvukom) te automatsku kompjutersku refraktometriju u midrijazi (kod širokih zjenica). Pregled traje između 30 i 40 minuta te se pacijentu odmah može reći je li pogodan kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Metodu kojom će se laserski skidati dioptrija preporučuje liječnik nakon obavljenog pregleda.

Pitanje:

Kako rješavamo problem kratkih ruku?

Odgovor:

„Problem kratkih ruku“ se najčešće počinje javljati iza 40. godine života. Za uspješno rješavanje problema prvo precizno subjektivno i objektivno utvrđujemo jačinu dioptrije te, ovisno o pacijentovim potrebama i radnim zahtjevima, određujemo naočale. U tu svrhu otvoren je Bilić Vision Optički centar s ciljem vrhunske individualizirane završne obrade pacijenata naočalama.

Pitanje:

Do kada traje akcija laserskog skidanja dioptrije?

Odgovor:

Akcija laserskog skidanja dioptrije traje do kraja mjeseca.

Pitanje:

Koji su sve načini rješavanja refraktivnih problema (s dioptrijom)?

Odgovor:

Refraktivni problemi mogu se riješiti konzervativnom terapijom (naočale i leće) ili operativnim zahvatom.

1. Naočale Naočale su optička pomagala koja se koriste za korekciju grešaka vida kao što su kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam i staračka dalekovidnost. Sastoje se od okvira koji nosi leću. više…

2. Kontaktne leće Kontaktne leće predstavljaju alternativu nošenju naočala, a omogućuju i bolju korekciju vidne oštrine kod astigmatizma i keratokonusa. Izgledaju poput malih ljuskica koje u oku plutaju na filmu suza. Nošenje kontaktnih leća ima niz prednosti nad nošenjem naočala. više…

3. Lasersko uklanjanje dioptrije To je operativna metoda kojom se refrakcija uklanja jednokratno i učinak je trajan. Najnovija metoda laserskog skidanja dioptrije provodi se pomoću excimer lasera metodom LASIK. više…

4. Fakične leće Ugradnja fakične leće je metoda izbora kod pacijenata s previsokom dioptrijom ili pretankom rožnicom kod kojih se dioptrija ne može uspješno korigirati laserom. Fakična leća izrađena je od akrilatnog materijala i ugrađuje se u prednju očnu sobicu. više…

5. Uklanjanje zamućene očne leće Starenjem dolazi do zamućenja prirodne leće oka i do razvitka sive mrene. više…

Pitanje:

U slučaju da rezultat LASIK zahvata nije zadovoljavajući, ide li se na neku vrstu dodatnog zahvata za usavršavanje ili sl. i plaća li se to dodatno ili je uključeno u cijenu prvog zahvata?

Odgovor:

Ukoliko unutar godinu dana dođe do povrata dijela dioptrije, može se napraviti revizija, tj. dodatni zahvat, ukoliko ima dovoljno tkiva rožnice. Dodatni zahvat unutar godinu dana se ne naplaćuje.

Pitanje:

Zakazuje li se termin za LASIK zahvat ili se relativno brzo naručuje za zahvat? Ako se zakazuje termin, koliko bi se otprilike čekalo da se dođe na red?

Odgovor:

Nema čekanja na zahvat, jer se operacije rade svaki tjedan i na više termina ako je to potrebno. Maksimalno čekanje na zahvat je 5 radnih dana.

Pitanje:

Što ako se prilikom zahvata oko malo pomiče, utječe li to negativno u smislu da se zahvat teže obavi ili čak izaziva neke posljedice? Kao primjer, ako ja gledam u jednu točku duže vrijeme, oko mi nekontrolirano trzne, ne jako ali dovoljno da mi makne pogled s te točke.

Odgovor:

Nema bojazni od pomaka oka za vrijeme operacije, zato jer kompjuter lasera fiksira točku gdje mora djelovati te se u slučaju pomaka laser automatski isključuje. Tako nema mogućnosti da laser djeluje na dijelu oka gdje to mi ne želimo.

Pitanje:

Budući da ja radim u prašnjavom prostoru (sa spisima starim i po par desetaka godina pa se papir trusi), bih li trebao uzeti malo duži oporavak nakon LASIKa?

Odgovor:

Duži oporavak nije potreban. Operiramo četvrtkom poslijepodne, petak uzmete slobodan dan za pregled i kapanje. Kapate subotu nedjelju i u ponedjeljak idete raditi. Ono što je obavezno za poštovati je raspored kapanja lijekova (antibiotik i umjetne suze) i na radnom mjestu.

Pitanje:

Može li se nakon LASIK zahvata normalno vidjeti ili je vid slab i treba li se povesti nekoga za pratnju na putu kući?

Odgovor:

Poslije operacije LASIK vid je blago zamagljen to poslijepodne. Ne možete sami voziti, pa operirani u pravilu naruče taxi da ih odveze kući, ili pozovu nekog od rodbine ili prijatelja da dođu po njih i vrate ih doma.

III. Pitanja o sivoj mreni (katarakti)saznajte više...

Pitanje:

Imam 92 godine. Na nedavnom okulističkom pregledu ustanovljena mi je siva mrena na oba oka. Već i sam primjećujem da slabije vidim, ne prepoznajem ljude na ulici dok mi se sasvim ne približe, ne mogu čitati. Bojim se odlučiti za operaciju radi svoje visoke životne dobi, prije godinu dana preživio sam manji moždani udar, a i srce mi nije baš najbolje. Želio bih ipak da mogu barem čitati.

Odgovor:

Vaša visoka životna dob nije prepreka za operaciju sive mrene(cataracte). Također nije prepreka niti to što ste imali moždani udar i imate smetnje sa srcem. Razlog tome je što se operacija sive mrene izvodi u kapljičnoj anesteziji( samo pod djelovanjem kapljica anestetika), te nije potreban neki drugi oblik dodatne anestezije. Naravno da se kod Vas mora obratiti pažnja prije operacije da se lijekovima regulira ritam srca i krvni tlak, te je potrebno obaviti kontrolni neurološki pregled . Sve to radimo preventivno, da bismo imali stabilnu situaciju prilikom operacijskog zahvata. Sama operacija traje oko 15 minuta i izvodi se uz pomoć ultrazvuka. Odstranjuje se Vaša zamućena očna leća i ugrađuje umjetna. Zahvat je potpuno bezbolan i siguran. Zatvaranje oka nakon operacije nije potrebno, a kao zaštitu kod spavanja dobijete plastičnu zaštitnu školjku. Nije potrebno ležanje, niti na dan operacije. Lokalna terapija (kapljice) primjenjuje se u pravilu dva tjedna postoperativno. Ukoliko je žuta pjega(dio mrežnice odgovoran za centralni vid, pa i čitanje) zdrava, nema razloga da već nekoliko dana nakon operacije ne budete sposobni čitati novine. Ne trebate se bojati od operacije, jer Vam iz iskustva naše Poliklinike mogu navesti da smo operirali pacijenta od 97! godina i nakon operacije omogućili mu 70 % vida i čitanje. Znači dobri rezultati mogući su i u Vašoj životnoj dobi.

Pitanje:

Kolika je cijena pregleda za mrenu i koliko traje?

Odgovor:

Cijena pregleda za mrenu uključuje kompletni oftalmološki pregled (450 kn) + biometriju (100 kn) kojom se utvrđuje jačina intraokularne leće koja će se ugraditi u oko. Pregled traje minimalno sat vremena.

Pitanje:

Može li operacija mrene preko HZZO–a?

Odgovor:

Na žalost, HZZO je prije nekog vremena otkazao suradnju svim privatnim medicinskim ustanovama, pa tako i nama. Otada se operacija mrene više ne nadoknađuje iz fonda HZZO-a. Za Vas imamo opcije plaćanja operacije sive mrene debitnim i kreditnim karticama do čak 60 rata. Pogledajte naš cjenik i informirajte se o mogućnostima otplate.

Pitanje:

Mogu li na operaciju mrene ako sam srčani bolesnik?

Odgovor:

Operacija sive mrene se obavlja u lokalnoj kapljičnoj anesteziji – oko se anestezira kapljicama u oko. Pacijent koji je srčani bolesnik nema nikakve kontraindikacije za operaciju. Na dan operacije potrebno je uzeti svoju terapiju kao i obično.

Pitanje:

Na prošlom oftalmološkom pregledu dijagnosticirane su mi mrene na oba oka. Predložena mi je ugradnja multifokalne leće. Kakva je to leća ?

Odgovor:

Multifokalna leća je leća koja se ugrađuje u oko pacijenta i omogućuje mu vid bez naočala nadaleko, srednju udaljenost (kompjuter) i čitanje. Ona spada u najnovije leće na tržištu i ima dvojaku funkciju. Ugrađuje se u oko kod operacija sive mrene, a kod osoba starijih od 55 godina predstavlja i jednu od mogućnosti uklanjanja dioptrije. Multifokalnom lećom može se ukloniti svaka dioptrija bez obzira na njenu veličinu, a jačina leće određuje se prije operacije, individualno za svakog pacijenta. Nakon ugradnje, leća zauvjek ostaje u oku i nije ju potrebno mijenjati. Donedavno su osobe nakon operacije mrene bile primorane koristiti naočale za čitanje ili za daleko. Ugradnjom multifokalne leće osoba postaje u potpunosti neovisna o naočalama. Prve multifokalne leće počele su se ugrađivati već prije 20 godina. Danas je na tržištu već 3. generacija multifokalnih leća koja omogućuje znatno bolju kvalitetu slike, dok su nuspojave kao što su zablještenja i haloi oko izvora svjetala svedeni na minimum. Multifokalna leća koju ugrađujemo mi u Poliklinici Bilić Vision je tehnološki najnaprednija leća koja se nudi na svjetskom tržištu i zadovoljstvo pacijenata nakon ugradnje leće je izuzetno veliko. Acrysof multifokalna leća omogućuje pacijentima neovisnost o naočalama dok istovremeno štiti žutu pjegu (centar vida) od štetnog učinka plavog svjetla.

IV. Pitanja o bolestima očne pozadinesaznajte više...

Pitanje:

Upućen sam za laser mrežnice zbog dijabetesa, ali sam od nekih pacijenata čuo da nakon lasera nisu ništa bolje vidjeli. Da li da idem na laser i da li mi laser može popraviti vid?

Odgovor:

U određenom stupnju napredovanja dijabetičke retinopatije na oku, laser je za sada još uvijek najbolji način liječenja. Dapače smatra se “zlatnim standardom” liječenja dijabetičke retinopatije. Procjenu stupnja dijabetičke retinopatije, kada treba započeti laser, treba dati liječnik specijalist za stražnji segment oka (retinolog). U toj ocjeni vrlo često su potrebne i dodatne dijagnostičke pretrage poput fluoresceinske angiografije (FAG) i optičke koherentne tomografije (OCT). Ukoliko se procjeni da je laser nužan, liječenje treba provesti čim prije, bez odgađanja. Lasersko liječenje se najčešće provodi u više navrata ovisno o stupnju retinopatije. Laser sam po sebi ne poboljšava vidnu oštrinu, uglavnom nakon lasera vid ostaje isti, ali kod nekih pacijenata može doći i do znatnog pobljšanja vida nakon lasera zbog samnjenja edema u području žute pjege. Treba naglasiti da se laser ne primjenjuje radi poboljšanje vida, već radi očuvanja i spriječavanja daljnje progresije bolesti koja u konačnici ako se ne liječi može dovesti do potpune sljepoće. U novije vrijeme lasersko liječenje često se kombinira s intraokularnim injekcijama kortikosteroida i/ili antiVEGF lijekova što samnjuje potrebu za laserom i bolje djeluje na očuvanje centralnog vida. Nema sumnje, ukoliko vam je laser preporučen od retinologa, posebno ako postoje objektivini nalazi FAG-a ili OCT-a, koji potvrđuju stupanj uznapredovalosti bolesti, da laser treba učiniti.

Pitanje:

Imam 68 godina i prije 20 godina operirala sam odljepljenje mrežnice desnoga oka( ablacija mrežnice) . Operacija je bila uspješna i dobro sam vidjela na to oko do unazad nekoliko godina, kada mi se pojavilo zamućenje očne leće ( siva mrena). Mrena sve više napreduje, pa vidim sve slabije. Drugo oko mi je od rođenja slabovidno i na njega vidim svega 20%. Morala bih se odlučiti za operaciju sive mrene, no zanimaju me mogući rizici obzirom da sam imala odljepljenje mrežnice.

Odgovor:

Odljepljenje mrežnice (ablacija retine) jedna je od najtežih bolesti oka. Ako je operacijom uspješno vraćen vid onda takva osoba, jednako kao i Vi može normalno provesti ostatak svog života bez većih komplikacija. Siva mrena se često javlja nešto ranije u takvih osoba i može se uspješno operirati. Zahvat je moguće izvesti u kapljičnoj anesteziji ultrazvučnom metodom, ali je neophodno prije zahvata napraviti detaljan pregled oka na široku zjenicu ,uključujući i mrežnicu. Na taj način oftalmolog vidi stanje mrežnice nakon operacijskog zahvata, te da li je potrebno učiniti dodatnu zaštitu Argon laserom prije same operacije. Naime, s vremenom se mogu javiti degenerativne promjene na periferiji mrežnice, kod kojih je potreban tretman laserom . Na taj se način mrežnica prilijepi za podlogu i nema opasnosti od odizanja mrežnice za vrijeme ili nakon operacijskog zahvata sive mrene. Osim opasnosti odljepljenja mrežnice koje se spriječava preventivnom laserskom zaštitom ukoliko je potrebna, drugih većih komplikacija u pravilu nema, ukoliko je operater umješan i tehika operacije moderna.

Pitanje:

Radi li prof. Šikić u Poliklinici i kolika je cijena pregleda?

Odgovor:

Cijena pregleda prof. Šikića iznosi 450 kn, a profesor ordinira utorkom i četvrtkom od 10-12 sati.

Pitanje:

Dajemo li Avastin i koja je cijena?

Odgovor:

Dajemo Avastin, a cijena je 1700 kn po injekciji.

Pitanje:

Unazad nekoliko dana pojavile su mi se mušice ispred desnog oka koje se pomiču s pogledom. O čemu se radi?

Odgovor:

Kod vas je najvjerojatnije riječ o promjenama u staklovini oka. Staklovina oka je gelatinozna tvar koja ispunjava unutrašnjost oka. S vremenom dolazi do degenerativnih promjena: na mjestima se stišće i kondenzira, što pacijenti često vide u obliku mušica, paučine ili točkica koje plutaju i pomiču se pokretom oka. To je normalan proces i češći je u starijih ljudi te u mlađih s visokom kratkovidnošću.

Pitanje:

Na posljednjem oftalmološkom pregledu mi je napisano da imam PVD u oba oka. Što je to i koliko je to opasno?

Odgovor:

PVD /posterior vitreus detachment/ ili stražnja ablacija staklovine je proces odvajanja stražnje stijenke staklovine od mrežnice. Potreban je nadzor i praćenje oftalmologa, jer PVD može uzrokovati sitna oštećenja mrežnice ili rupture, koje mogu dovesti do odvajanja mrežnice (ablacija retine) koja je hitno stanje i zahtjeva operativno rješavanje. Najčešći simptomi su naglo povećanje broja mušica, točkica, pojava bljeskova ispred oka te pojave ”zavjese “ ispred oka. U slučaju pojave takvih simptoma potreban je detaljan oftalmološki pregled.

Pitanje:

Imam dioptriju -8.00 dsph na desnom i – 8.50 dsph/ – 1.00/ 90 na lijevom oku. U 6. sam mjesecu trudnoće. Htjela sam roditi prirodnim putem, međutim rečeno mi je obzirom na visinu dioptrije da postoji i mogućnost carskog reza. Što učiniti?

Odgovor:

U najnovijim oftalmološkim studijama dokazano je da visoka kratkovidnost bez suspektnih degeneracija na periferiji očne pozadine nije indikacija za dovršenje trudnoće carskim rezom. Svaka trudnica s visokom kratkovidnošću treba obaviti pregled periferije očne pozadine prije 7. mjeseca trudnoće. U slučaju da na periferiji postoje atrofična ili degenerativna područja, potrebno ih je tretirati Argon laserom, čime se sprječava mogućnost odljepljena mrežnice i omogućuje dovršenje trudnoće prirodnim putem.

V. Pitanja vezana uz glaukomsaznajte više...

Pitanje:

Otkriven mi je glaukom i liječnik mi je rekao da ću dalje trajno morati koristiti kapljice za oči. Postoji li kakav drugi oblik liječenja i da li ću zaista morati trajno kapati?

Odgovor:

Glaukom se u većini slučajeva liječi kapima za oči. Danas postoje brojne kapi s različitim načinom djelovanja, a kod nekih kapi dovoljno je samo jedno ukapavanje navečer pred spavanje. Ukoliko ipak ne želite uopće kapati kapi, postoji mogućnost da se određenim laserskim zavahtom (trabekuloplastika) regulira očni tlak i bez kapljica. Takvim zavahtom moguće je regulirati tlak i do godinu dana pa i dulje, ali u pravilu nakon određenog vremena treba ponoviti zhavat. Ipak u međuvremenu pacijent ne treba kapati. Takvi zhavati ponekad se rade i kao dopuna djelovanju kapi. Zahvat je jedostavan, ambulantan i nije potrebna hospitalizacija.

Pitanje:

Na sistematskom pregledu ustanovljen mi je granično povišen očni tlak. Doktor mi je preporučio ponoviti mjerenje tlaka, učiniti vidno polje, OCT i pahimetriju. Što je to pahimetrija i čemu služi?

Odgovor:

Pahimetrija je mjerenje debljine rožnice i standardna pretraga u kompletnoj dijagnostici glaukoma. Debljina rožnice može bitno utjecati na vrijednost očnog tlaka stoga je kod svakog prvog mjerenja očnog tlaka bitno odrediti debljinu Kod debljih rožnica tlak može biti lažno povišen dok je kod tanjih najčešće lažno niži od stvarne vrijednosti.

Pahimetrijom dobijemo vrijednost koju ovisno o rezultatu dodajemo ili oduzimamo vrijednosti tlaka dobivenoj aplanacijskom tonometrijom.

Pretraga se izvodi nakon lokalnog kapanja anestetika u oko i potpuno je bezbolna.

Pitanje:

Koliko često je potrebno ponavljati pretragu ispitivanja vidnog polja?

Odgovor:

Ispitivanje vidnog polja je važna funkcionalna pretraga u dijagnostici glaukoma i praćenju progresije bolesti. Propadanje živčanih vlakana rezultira karakterističnim ispadima u vidnom polju, a napredovanjem bolesti vidno polje se sve više sužava dok ne ostane centralni otok vida. Manje ispade pacijent obično ne primijeti zbog binokularnog vida.

Kod pacijenata sa stabilnim vrijednostima očnog tlaka, pretragu radimo jednom godišnje, međutim u slučaju da očni tlak varira i da nije u potpunosti stabilan, pretraga vidnog polja će se ponavljati i 2-3 puta godišnje.

VI. Općenita pitanjasaznajte više...

Pitanje:

Imam 40 godina i strastveni sam jedriličar. Iako me upozoravaju, nemam baš naviku stalnog nošenja sunčanih naočala kad sam na moru. Je li točno da duže izlaganje sunčevom svjetlu može imati dugoročno štetne posljedice za oko, ili se radi samo o zablješćivanju te “škiljenju” zbog jakog sunca?

Odgovor:

Svakodnevni duži boravak na otvorenom i suncu, naročito kod osoba koje borave uz vodene površine: mora, jezera, rijeka i sl. zbog dodatne refleksije pojačan je utjecaj štetnog UV zračenja. Moguće je nakon određenog vremena pojačanog izlaganja suncu oštećenje žute pjege u oku. Dok UV B zračenje oštećuje uglavnom površinske dijelove oka, vjeđe, spojnicu i rožnicu, UV A zrake prodiru u oko i oštećuju leću, stvarajući trajno zamućenje leće koje nazivamo siva mrena (katarakta). Također se oštećuje i područje žute pjege (makule) gdje uzrokuje nastanak degenerativnih promjena. Siva se mrena može vrlo jednostavno operativno riješiti ambulatnim operativnim zahvatom metodom ultrazvučnog odstranjenja leće (fakoemulizifikacijom). Ovakav moderan zahvat operacije sive mrene izvodimo i u našoj ustanovi, ambulantno, samo pod kapljicama, u lokalnoj anesteziji. Oporavak je brz, a povratak u normalne aktivnosti unutar nekoliko dana. Povoljno je što zbog lokalne anestezije pretrage nisu potrebne te nema ležanja, čak ni na dan operacije. Degenerativne promjene žute pjege su daleko ozbiljnije, a njihovo liječenje puno teže i neizvjesnije zbog čega je izuzetno važna kvalitetna rana dijagnostika gdje uz klinički pregled vršimo i lasersko slojevno snimanje mrežnice (OCT) i fluoresceinsku angiografiju (FAG). Ukoliko se otkriju promjene, moguće je započeti pravodobno liječenje primjenom intraokularnih injekcija antiVEGF i drugim lijekovima. Kompletnu dijagnostiku i liječenje bolesti žute pjege radimo u našoj poliklinici.

Pitanje:

Nosim meke leće, a cijeli radni dana radim na računalu. Već nekoliko mjeseci imam osjećaj da su mi oči suhe i jako umorne. Što da radim? Imam 32 godine.

Odgovor:

Ovo je vrlo čest problem kod nosioca kontaktnih leća i rada na računalu. Kontaktne leće, pogotovo mekane, da bi bile ugodne na oku i dobro se s njima vidjelo, moraju uvijek biti vlažne. Kako je dokazano da prilikom gledanja u kompjuter rjeđe trepćemo , čak za oko trećinu manje od normale, leće nisu ovlažene treptanjem vjeđa, pa se stvara osjećaj suhoće i stranog predmeta u oku. Dugotrajnim nošenjem tijekom dana kontaktne leće mogu izazvati crvenilo i iritaciju pod kraj radnog dana. Jedino rješenje je ovlaživanje kontaktnih leća posebnim ovlaživačima, kojih ima nekoliko na tržištu, ili umjetnim suzama, koje su kompatibilne za nosioce kontaktnih leća. Također je važno učiniti dobar oftalmološki pregled da bi se isključila bolest žlijezda slinovnica i suzne žlijezde , jer tada zbog bolesti dolazi do smanjenog lučenja suza i pojačanih tegoba kod nošenja kontaktnih leća.

Pitanje:

Zašto nastaje suženje vidnog polja i je li to znak neke bolesti?

Odgovor:

Širinu vidnog polja definiramo kao sve ono što oko vidi uokrug ,kada fiksira u jednu točku u daljinu. Široko vidno polje karakteristično je za mlade ljude, dok se s godinama života širina vidnog polja sužava od 1-3% sa svakom dekadom života. Prema tome nešto uže vidno polje kod dvadeset godišnjaka predstavlja uredan nalaz kod šezdesetgodišnjaka. Vidno polje nam pokazuje osjetljivost mrežnice na svjetlosni podražaj i općenito stanje vidnog živca. Ukoliko dođe do bolesti vidnog živca ili mrežnice tada će se pokazati defekti u vidnom polju ,a sužavanje vidnog polja, naročito ako je značajnije izraženo, ukazuje na sušenje vidnog živca uslijed traume ili bolesti. Neke očne bolesti, npr. glaukom-povišeni očni tlak, mogu dovesti do suženja vidnog polja , a u konačnici i do sljepoće, ako se bolest na vrijeme ne prepozna i ne liječi. Zato preporučujemo svim osobama iznad 40. godine života rutinsko mjerenje očnog tlaka 1x godišnje, radi ranog otkrivanja glaukoma i spriječavanja njegovih razornih posljedica. I neke druge bolesti: cirkulacijske, trauma, upalne i degenerativne bolesti mrežnice mogu dovesti do suženja vidnog polja. Ukoliko se tako nešto primijeti, pregled oftalmologa je neophodan.

Pitanje:

Što uključuje očni pregled i koja je cijena?

Odgovor:

Očni pregled uključuje pregled vida, pregled procijepnom svjetiljkom (biomikroskopom), mjerenje očnog tlaka i pregled očne pozadine. Pacijentu je moguće pružiti kompletnu uslugu koja uključuje subjektivno i kompjutorsko određivanje vidne oštrine te adekvatnu korekciju vida naočalama ili kontaktnim lećama. Cijena kompletnog oftalmološkog pregleda iznosi 450 kn.

Pitanje:

Na što treba obratiti pozornost prije pregleda?

Odgovor:

Pacijente uvijek savjetujemo ponijeti svoje naočale i stare oftalmološke nalaze. U slučaju da su nosioci kontaktnih leća, a došlo je do promjene dioptrije, savjetujemo skidanje kontaktnih leća tijekom nekoliko dana radi što preciznijeg određivanja dioptrije.

Pitanje:

Radimo li na uputnicu preglede i operacije?

Odgovor:

Poliklinika Bilić Vision ima sklopljen ugovor s HZZO-m za operacije mrene. Pregledi nisu uključeni.

Pitanje:

Gdje se nalazimo?

Odgovor:

Nalazimo se na Ksaverskoj cesti 45, prva tramvajska stanica od Gupčeve zvijezde u smjeru Mihaljevca.

Pitanje:

Koje nam je radno vrijeme?

Odgovor:

Radno vrijeme Poliklinike je radnim danom od 8:00 do 20:30.

Pitanje:

Upala, suzenje i peckanje očiju – kakav pregled?

Odgovor:

Potreban je pregled procijepnom svjetiljkom (biomikroskopom). Ovim pregledom utvrđujemo stanje prednjeg očnog segmenta. To je biomikroskop s velikom moći povećanja kojom je moguće utvrditi i najsitnije promjene strukture spojnice, rožnice i dubljih dijelova oka – šarenice i leće. Ovisno o nalazu, ordinira se terapija.

Pitanje:

Može li se operacija platiti karticom i na koliko rata?

Odgovor:

Da, operacija se može platiti karticom (Amex. Diners, MasterCard, Maestro) na 6-12 rata.

Pitanje:

Dajemo li drugo mišljenje i koja je cijena?

Odgovor:

Cijena drugog mišljenja je 500 kn.

Poliklinika Bilić Vision

POLYCLINIC FOR OPHTHALMOLOGY AND ORTHOPAEDICS
Ksaverska cesta 45, 10000 Zagreb

Phone: +385 1 4678 444
Fax: +385 1 4678 555
E-mail: info@bilicvision.hr

Radno vrijeme:
Radnim danom od 8h - 20h i prema dogovoru

Optički centar Bilić Vision

OPTIČKI CENTAR
Centar Kaptol, Nova Ves 11, 10000 Zagreb

Phone: +385 1 4860 200
E-mail: optika@bilicvision.hr

Radno vrijeme:
Ponedjeljak - subota od 9h - 21h

Suradne poliklinike i partneri